Je kunt de beveiligde pagina van PayPal niet zien?

Klik hier
om te heropenen en je aankoop af te ronden

Een ogenblik geduld s.v.p. Je bestelling wordt verwerkt.

Zomer SALE - Geniet van kortingen tot 50%

Outdoor encyclopedie

Op deze pagina vindt u alle belangrijke begrippen rondom het thema outdoor. Staat een begrip er niet bij?

Laat het ons weten via service(at)campz.nl.

Sportieve groet, Uw CAMPZ team

A    B    C    D    E    F     G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y   Z


A

Adapter

In dit geval is het in socket adapter. Veel landen hebben verschillende stopcontacten, met de adapter kan uw Nederlandse stekker toch gebruikt worden.

Ademend

Verwijst naar de mogelijkheid om lucht door te laten. Het wordt gemeten in gram (g) per vierkante meter (m²) per 24 uur

Advanced Pro

Textiel met dit label is zowel waterdicht (25.000 mm waterkolom) als winddicht en ademend.

Apex

Dit is een softshell textiel van The North Face. Apex I is de lichtgewicht variant; Apex II is veel dikker en daarmee veel warmer, zonder het ademend vermogen te verminderen. Het textiel beschermt, maar is tegelijkertijd ook elastisch en zacht van binnen.


C

Canadees

Een Canadees een soort kano met over het algemeen meer ruimte voor bagage en passagiers. Een Canadees is meestal open en wordt aangedreven door peddels.

Chalk

Krijt of magnesiumoxide is een poeder dat wordt gebruikt voor het klimmen of boulderen. Helpt de handen sneller uit te drogen waardoor de handen meer grip hebben.

Climatex

De Climatex coating is een ademende stof die beschermt door microporeus  toegepaste polyurethaan.

Coating

Verwijst naar de stof (polyurethaan, Silokon, PVC, acryl, enz.) op een materiaal welke meestal gebruikt wordt om het materiaal waterdicht te maken. Dit is vaak goedkoper dan membramen, hoewel het ook een minder duurzame oplossing is.

Compressie zakken

Een compressie zak is een zak die kan worden gebruikt om kleine spullen of kleding en slaapzakken e.d. zeer compact op te bergen.

Cordura

Is een uiterst duurzaam nylon (polyamide) en wordt vooral verwerkt waar de duurzaamheid van een stof erg belangrijk is. De scheursterkte en slijtvastheid is sterk toegenomen door Cordura. Cordura stretch is elastischer en biedt daarom veel bewegingsvrijheid.

Cuin

Cuin is de meeteenheid voor de kwalitatieve indeling van ganzendons. Cuin staat voor kubieke centimeter en beschrijft een verhouding van gewicht en ruimte. Dons met goede kwaliteit zal bij dezelfde druk minder inzakken.

Curvimeter

Een curvimeter wordt gebruikt om te bepalen hoe lang een bepaalde route is op een landkaart


E

Energiedrank

Een energiedrank is een drank die door zijn ingrediënten een stimulerend effect op het lichaam heeft en wordt gebruikt door duursporters om de prestaties te ondersteunen.

Energierepen

Een energiereep is een bar die door zijn ingrediënten een stimulerend effect heeft op het lichaam en wordt genomen door duursporters om de prestaties te ondersteunen.

EOFT

EOFT staat voor 'European Outdoor Film Tour' en is een jaarlijks evenement op diverse locaties in Duitsland waar korte films over avontuur, sport en reizen worden getoond.

eVent membraan

Membraam technologie op basis van Teflon die tot de meest ademende op de markt behoort. Door een speciale behandeling van de binnenkant ontstaat een zeer poreuze structuur, waardoor het zweet direct wordt afgevoerd. Gebruik: Garment derde laag

Express Sets / Exe

Een Express set of kortweg Exe, is veiligheidspijler bij het klimmen. Het bestaat uit twee karabijnhaken die aan elkaar gebonden zijn door een riem.

 


G

Gasfornuis

Fornuis werkend op gas met als voordeel de ontbrekende benzine geur. Het is soms echter lastig om de juiste gas cartridges bij het fornuis te vinden.

Gear Loft

Een Gear Loft is een klein net om op te hangen in een tent. Het wordt gebruikt om kleine spullen bij elkaar op te bergen, zonder dat deze ruimte innemen op de vloer.

Geocaching

Geocaching is een speurtocht van de 21e eeuw met behulp van GPS. Een activiteit die steeds populairder wordt.

Geodetische tent

Een geodetische tent is een tent met een specifieke vorm die de wind zo goed mogelijk om de tent heen geleid. Het is extreem robuust en aanbevolen voor gebruik in extreme omstandigheden.

Gletsjer bril

Om te wandelen op sneeuw en ijs zijn speciale brillen aan te raden die de ogen te beschermen tegen de sterke reflectie van het zonlicht. De zogenaamde gletsjer glazen, die vaak ook zijdelings worden afgedicht zijn bijzonder geschikt.

Glow stick

Een glow stick is een staaf die opgloeit wanneer u deze knikt. Hij kan gebruikt worden als noodverlichting of als manier om de aandacht te trekken.

GPS

GPS staat voor 'Global Positioning System', een technologie die gebruikt wordt om zeer nauwkeurige positiebepalingen te doen.

Gevoelstemperatuur

Gevoelstemperatuur beschrijft de waargenomen temperatuur. Door de vochtigheid en de heersende wind verschilt dit van de daadwerkelijke temperatuur.


I

IJspriem

Een ijspriem is een stuk gereedschap voor hoge alpine tochten. Het wordt gebruikt in bergsport om te klimmen over ijslagen.

Impregneren

Impregnatie wordt gedaan om stoffen van kleding, tenten of schoenen e.d. waterdicht te maken. Afhankelijk van de stof kunnen bepaalde textielen waterdicht gemaakt worden.

Isolatie

Isolatie verwijst naar het vermogen om warmte op te slaan.


K

Kajak

Een kajak is een ondersoort van de kano, die wordt aangedreven met behulp van een dubbele peddel

Kano

Kkano is de generieke naam van het soort watervoertuigen die worden verplaatst met behulp van een peddel. Kajak en Canadezen zijn ondersoorten van de kano.

Karabijn

Een karabijnhaak of karabijnhaak is een haaksluiting.

Karabijnhaak

Een karabijnhaak of carabiner wordt gebruikt bij het klimmen. Het is een haak met een opening die afgesloten wordt door een mechanisme om te voorkomen dat het touw eruit kan.

Klimgordel

Een klimgordel of harnas is een noodzakelijke veiligheidsuitrusting die wordt gedragen bij het klimmen. Het klimtouw wordt aan de gordel bevestigd.

Klimhelm

Een klimhelm beschermt het hoofd tijdens het klimmen bij een val.

Kompas

Een kompas is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om de richting te bepalen.


L

Laarzen

Type schoeisel die tot aan over over de rand van de broek loopt om het beginnendringen van sneeuw en water te voorkomen.

LED-lamp

LED staat voor Light Emitting Diode. Het is een technologie die veel minder energie verbruikt dan traditionele verlichtingsmethoden.

LZA Lawine uitrusting

LZA staat voor Lawine Zoek Uitrusting. Deze wordt gebruikt om mensen die werden begraven onder een lawine te vinden en bestaat vaak uit een lawine zoek apparaat, sonde en schep.


O

Opvouwbare boten

Een opvouwbare kajak, een kano of kayak-achtige boot die opvouwbaar is. Dit maakt het gemakkelijk te vervoeren om vervolgens op lokatie te monteren.

Outdoor Kitchen

Een algemene term voor gebruiksvoorwerpen, zoals een fornuis, die het toelaten om te koken in de buitenlucht


S

Scheerlijnen

Scheerlijnen worden gebruikt voor het veilig vastzetten van tenten. Deze worden vooral aanbevolen in gebieden waar het regelmatig hard waait of stormt. De meeste tenten zijn standaard al uitgerust met in lengte verstelbare scheerlijnen.

Sensofil

Materiaal ontwikkelt door Vaude bestaande uit verschillende soorten synthetische vezels die samen een goede warmte-afgifte hebben.

Slaapzak

Een slaapzak is een zak gemaakt van een zeer dunne en idealiter lichtgewicht stof. Hij is gemaakt om te slapen in hutten of tenten waar geen bedden met lakens beschikbaar zijn.

Sloper

Een woord uit de klimwereld welke verwijst naar een bepaald type greep. Het is een greep vaak op een klimwand die zeer rond is, zonder makkelijke mogelijkheid om zonder veel kracht deze vast te pakken om er aan te kunnen hangen. Het Franse Fontaine Bleau is wereldberoemd om haar boulderroutes met slopers.

Spotter

Spotters zijn partners bij moeilijkere klimroutes die de klimmer zekeren en naar de grond kunnen geleiden via het touw.

Stijgijzers

Stijgijzers of crampons zijn een soort schoenen die men over de normale schoen aantrekt. Deze overschoen heeft pinnen die het makkelijker maken om over sneeuw of ijs te lopen.

Synthetische vezels

Synthetische of kunstmatige vezels worden gebruikt in de productie van verschillende textielen. Ze combineren vaak bepaalde goede eigenschappen die op dat niveau niet in natuurlijke vezels te vinden zijn.


B

Backcountry

Gebieden buiten de gebaande paden of de geprepareerde pistes.

Barometer

Met behulp van een barometer wordt de luchtdruk gemeten. Sommige moderne outdoor horloges hebben deze functie ook.

Benzine kookstel

Kookfornuis waarbij de warmte wordt gegenereerd door de verbranding van benzine. Afhankelijk van het doel en bestemming van de reis kan een gaskookstel of multi-kookstel beter geschikt zijn.

Benzine lamp

Een benzine lamp is een draagbare lamp die op benzine werkt.

Binnentent

Veel tenten hebben een binnentent die zonder de buitenste schil kan worden opgezet. De ruimte die ontstaat tussen de buiten en binnentent beschermt tegen kou. De binnentent is over het algemeen niet waterdicht.

Bivak

Kamp tijdens expeditie waar aan de eerste levensbehoeften kan worden voldaan.

Boulderen

Betekent klimmen zonder touwen of harnas. Dit is meestal niet tot grote hoogte, maar een afsprong kan tot een aantal meter hoog zijn. Vaak zijn er op rotsen boulder routes uitgezet.


D

Dagrugzak

Een day backpack is een rugzak die gezien de grootte met name geschikt is voor dagtochten.

Denier

Maateenheid voor het gewicht van een garenlengte van 9000 meter. In het recordbrekende 10 - denier Pertex Quantum GL weefsel wegen negen kilometer garen maar tien gram. Over het algemeen worden materialen van 20 tot 30 denier verwerkt.

DriClime

Winddicht, vochtregulerend en zeer licht materiaal. Het zorgt voor een snelle afvoer van vocht weg van de huid. Het vocht wordt niet geabsorbeerd maar rechtstreeks doorgegeven aan de volgende laag. Processing: Marmot, Gebruik: Garment derde laag

Dubbele jas

Dubbele jassen werken volgens het ui-principe en combineren meestal een warm fleece jack met een buitenste waterdichte jas.

Dubbele peddel

Een dubbele peddel wordt gebruikt om de kajak voort te bewegen. Het bestaat uit een as met aan beide uiteinden een peddelblad.

Dubbele slaapzak

Een dubbele slaapzak is een grote slaapzak met ruimte voor twee personen.

DWR

Engelse afkorting voor waterafstotende finish laag door het impregneren van een materiaal.

Dyneema

Dyneema wordt geproduceerd voor de vervaardiging van klimtouwen en harnassen door een Nederlands chemieconcern.


F

Fleece

Fleece is een velours stof, die in de textielindustrie vaak wordt gebruikt voor warme kleding. Jassen, handschoenen, hoeden, enz., zijn vaak gemaakt van fleece. Fleece is niet waterdicht en beperkt winddicht.

Flora

Alle planten in de wereld

Foothook

Foothook is een techniek voor het klimmen of boulderen, waarbij de hiel wordt vastgeklemd achter een rand om de armen te ontlasten.

Friends

Een borgmiddel gebruikt bij het klimmen welke in een rotsspleet kan worden gestoken waarna door middel van buitenwaardse druk verschillende pennen het apparaat op haar plek houden middels een klemmechanisme. Hierna kan een touw worden bevestigd.

Function

Is een mengsel van polyester (65 %) en katoen (35 %) met Polyuerthan coating. Het vindt zijn toepassing vooral in textiel van 3 Kleding laag.

Functioneel textiel

Functioneel textiel is gemaakt van materialen die snel drogen. Daarom zijn ze speciaal voor sportieve activiteiten.


H

Halve steek

Een halve steek is een knoop gebruikt in klimmen. Meestal gebruikt in combinatie met een karabijnhaak.

Hardshell

Buitenste laag van kleding ontworpen om de drager te beschermen tegen wind en regen.

Haring

Pinnen die gebruikt worden om tenten vast te zetten aan de grond. Ze bestaan in verschillende materialen en vormen.

Holle vezel

Een holle vezel is een cilindrisch vezel, met een of meerdere holten.

Hoogtemeter

Een hoogtemeter meet de luchtdruk om de hoogte te bepalen (zie ook de barometer.

Hybride jassen

Hybride jassen zijn een combinatie van softshell en waterdicht materiaal en heeft vaak een derde laag.


M

Machete

Een machete is een zeer sterk en lang mes. Het wordt voornamelijk gebruikt om planten en struiken te kunnen afsnijden.

Magnesiumoxide

Magnesium of krijt is een poeder dat wordt gebruikt voor het klimmen of boulderen. Het zorgt ervoor dat handen, ondanks zweet, sneller drogen waardoor men meer grip heeft bij het klimmen.

Membraan

Een membraan is een soort scheidingswand voor vloeistoffen en gassen. Het kan bijvoorbeeld vloeistoffen maar naar een richting doorlaten, en gassen naar de andere. Door gebruik in jacks kan hierdoor een ademende jas worden gemaakt die toch ook waterdicht is. Soms wordt een lichte toplaag aangebracht om het membraam te beschermen. Zonder dit is het materiaal lichter, maar slijt het uiteraard sneller.

Membrain

Membrain is een eigen ontwikkeling door Marmot. Dit is een uiterst ademende en waterdichte stof.

MFS

MFS staat voor Memory Foam System. Het is schuim met een 'geheugen' waardoor het bij verwarming een bepaalde vorm aanneemt.

MT weefsel

Zeer lichtgewicht, duurzaam en sneldrogende stof van 73 procent katoen en 27 procent nylon micro. MT stoffen zijn winddicht, voelen zacht aan en hebben een zeer hoge UV-bescherming van 40+. Wordt verwerkt in North Face en gebruikt als derde laag kleding.

Multitool

Een multitool is een gereedschap met verschillende toepassingen, vergelijkbaar met een zakmes.

Multi-fuel brander

Multi-fuel branders zijn universeel bruikbare kachels als het gaat om de brandstof die er in kan. Nadeel is dat ze vaak wel groter zijn.

Mummie slaapzak

Slaapzakken in mummievorm. Waarschijnlijk het meest warme type slaapzak beschikbaar.

MVTR

MVTR is een maat voor hoe ademend een stof is. Het beschrijft de waterdampdoorlaatbaarheid in mm per vierkante meter in 24 uur. Een hoge MVTR waarde betekent hoog ademend vermogen. Het record is 40 000 ml / m² in 24 uur met de Texapore O4 van Jack Wolfskin (zie ook RET).


P

Zakmes

Een zakmes is een mes waarvan u het blad kunt vouwen.


Z

Zakmes

Een zakmes is een mes waarvan u het blad kunt vouwen.


Heb je vragen?
Schrijf ons aan via het contactformulier of bezoek onze veelgestelde vragen pagina.
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang een kortingscode t.w.v. €5,-.
Er wachten exclusieve aanbiedingen en kortingsacties op je.4

VERKLARING GEGEVENSBESCHERMING
Tevreden klanten
Ben je tevreden met onze service? Schrijf een beoordeling en help anderen!